3krww4222666waneh1812q6o1akv2l

VIC: Jednog dana profesor na fakultetu

Jednog dana profesor na fakultetu je odlučio sa studentima započeti raspravu. Pitao je: -Je li Bog stvorio sve što postoji? Studenti su u glas rekli da jeste. -Baš sve?, pitao je profesor. -Da, sve, bio je odgovor studenata. -U tom slučaju, stvorio je i zlo, zar ne?

Jer, zlo postoji, rekao je profesor. Studenti su zašutili, nisu imali odgovor na to pitanje. Profesor je bio oduševljen jer je pokazao da je vjera samo mit. Odjednom, jedan student je podigao ruku i pitao: -Mogu li ja nešto Vas pitati, profesore? -Naravno, odgovorio je profesor. -Postoji li hladnoća? -Naravno, kolega. Zar nikad niste osjetili hladnoću? -Zapravo, profesore, hladnoća ne postoji! Prema onome što smo učili iz fizike, hladnoća je odsustvo topline. Može se samo promatrati je li objekat ima i je li predaje energiju i svoju toplinu na druge objekte. Bez topline, predmeti su inertni, ne reagiraju.


Znači hladnoća ne postoji. Mi smo stvorili termin HLADNO da bismo objasnili odsustvo topline. -A tama?, nastavio je student. -Ona isto postoji, rekao je profesor. -Opet griješite, gospodine. Tama je potpuno odsustvo svjetlosti. Možemo proučavati svjetlost i osvjetljenje, ali ne i tamu. Nicolova prizma pokazuje mnoštvo različitih boja na koje se svjetlost razlaže u zavisnosti od valne dužine. TAMA je termin koji smo mi stvorili da objasnimo potpuno odsustvo svjetlosti. I konačno, student je pitao:

-A zlo, profesore, postoji li zlo? Profesor je šutio. Student je nastavio: Bog nije stvorio zlo! Zlo je odsustvo Boga u čovjekovom srcu, ono je odsustvo ljubavi, čovječnosti i vjere. Ljubav i vjera su kao toplina i svjetlost. Oni postoje. Njihovo odsustvo dovodi do zla. Sada je profesor zašutio. Student se zvao Albert Einstein.